Konu Başlıkları
Katalog Tasarım Hizmetimiz için Teklif Alın
Katalog Örneklerini İnceleyin
Neden Katalog Tasarımına İhtiyacınız Var?
Katalog, Yunanca κατάλογος, Latince catalogus sözcüğünden dilimize geçip günümüze ulaşmıştır. Birden çok konuda belirli bir sıraya göre hazırlanan liste olarak tanımlanmaktadır. Kataloglar genelde satış, tanıtım veya listeleme amaçlı kullanılmaktadır. Markalar için önemli bir reklam aracıdır.. Katalog tasarımı içerisindeki bilgiler (resim, metin, tablo vb.) markanızın ürettiği veya sunduğu hizmetlerin müşterilere detaylı biçimde anlatılmasında yardımcı olur. Hazırlanan katalog tasarımının markanızın kurumsal kimliğine uygun olacak şekilde sade, açıklayıcı ve kolay anlaşılır olması müşterilerinizin ürün ve hizmetlerinizi tanımasını kolaylaştıracaktır. Kataloğun diğer baskılı reklam materyallerinden farkı çoklu sayfa tasarımıdır. Mesela kataloğun broşürden farkı kataloğun daha kapsamlı olmasıdır. Bu yüzden kataloglar teknik bilgi ve detaylı anlatım içermektedir.
- Katalog markalar ve firmalar için etkili bir reklam aracıdır.
- Bir firmanın kurumsal kimliğinin tanıtımı açısından önemli bir çalışmadır.
- İlgi çekici ve etkileyici bir katalog tasarımı ile markaya değer katmakta yardımcı olmaktadır.
- Kataloglar taşınabilir ve bir noktadan diğer bir noktaya kolayca seyahat edebildikleri için her firma için 7/24 hizmet veren bir pazarlama çalışanı gibi düşünülebilir.
- Katalog hedef kitlenize daha kısa sürede hızlı bir şekilde ulaşmanızı sağlamaktadır.
- Kataloglar sayesinde müşterilerinizin ürün ve hizmetleriniz hakkında bilgi edinmelerini kolaylaştırır.
Craft07 Tasarım Stüdyosunun Katalog Hizmeti Hakkında Detaylı Bilgi Alın>
Katalogları kimler yaygın olarak kullanır ?
Satış Temsilcileri ve Yöneticileri
Satış temsilcileri satmak ile görevli oldukları ürün ve hizmetleri müşterilerini ziyaretleri esnasında yada fuar organizasyonları süresince karşı tarafa iletmek için katalogları kullanmaktadırlar. Ayrıca müşterilerin ofisi veya üretim tesisini ziyareti sırasında da kataloglar kullanılmaktadır. Müşteriler ürünü gözleri ile görebilme imkanı bile olsa ürünü boyut, paketleme gibi bilgilerini kataloglardan sağlayabilirler.
Satın Alma Yöneticileri
Satın alma yöneticileri bir firmasının ihtiyacı olan ürüne karar verirken katalogları yaygın olarak kullanmaktadır. Başka firmaların ürünlerini ve hizmetlerini karşılaştırma ve ürün detay özelliklerini almak gibi sebeplerden katalogları kullanırlar.
Depo Yöneticileri
Depo yöneticileri ve operasyon elemanları envanterlerinde ki ürünlerin ne olduğu ile ilgili bilgileri almak için katalogları kullanmaktadırlar.
Diğer Kullanıcılar
Ajanslar, Matbaalar, Son kullanıcılar vb. bir çok farklı amaç için kataloglar bilgi almak için kullanılmaktadır.
Katalog Çeşitleri Nelerdir?
- Ürün Katalogları
Bir üretici tarafından imal edilmiş ürünlerin özellikleri, açıklamaları, boyutları, ağırlığı, renkleri, fiyatları gibi bilgileri alıcısına aktaran katalog çeşididir. Mobilya, Tekstil, Tüketim, Teknoloji gibi tüm sektörlerde ürün kataloglarına rastlayabilirsiniz. Ürün katalogları hem dijital e-katalog olarak hem de baskılı olarak kullanılabilmektedir. Genel olarak son tüketiciye (B2C) yada ara mal pazarlama olarak diğer üreticiye (B2B) pazarlamalarda kullanılır.
- Ürün Katalogları
- Hizmet Katalogları
Temizlik, Siber Güvenlik, danışmanlık vb. hizmetleri veren firmaların hizmetlerini tüketicilere anlatan kataloglar. - Market Zincirleri Katalogları (Ikea Katalog, BIM Katalog vb.)
Ikea, BIM gibi market zincirlerinin aylık promosyonlarını yayınlandığı kataloglar. - Eğitim Katalogları
Ticari bir kaygısı olmadan tanıtım yapmaya yarayan kataloglar. - E-Katalog
Basılı katalogların hepsine uygulanabilen ve bu katalogları dijital ortamda görüntülenmesine izin veren kataloglar.
- Hizmet Katalogları
Katalog Tasarımında Kullanılan Ölçüler Neler?
Katalog tasarımında boyutlar ihtiyaca göre çeşitlilik göstermektedir. Katalog ölçüleri hesaplanırken matbaa maliyeti, tasarım şablonu, taşınabilirlik vb. kriterler göz önüne alınır. Bu sebepten dolayı katalog tasarımlarında uluslararası kabul görmüş standart boyutlar daha fazla tercih edilir. Fakat karşısında ki kişi etkilemek isteyen kullanıcılar yaratıcı tasarımlara yönelebilir. Müşterilerinizin ihtiyaçlarına, ürün ve hizmetlerine uygun ölçülerde katalog boyutu seçebilirsiniz.
Katalog Tasarım boyutları ile ilgili daha detaylı bilgi : A4 Formatının Arkasında ki Matematik
A4 KATALOG BOYUTU (21 CM X 29 CM)
Ülkemizde en çok kullanılan katalog tasarım ölçüsüdür. Sayfa sayısı 4 +4 ile 400 sayfa arasında değişebilmektedir. En çok kullanılan standart olduğu için maaliyetide en düşük olan katalog ölçüsüdür.
A5 KATALOG BOYUTU (14.5 CM X 21 CM)
Sık tercih edilen katalog biçimlerinden biridir. Tam boy kataloğa göre daha düşük bütçelidir. Daha çok kitapçıklar ve etkinlik programları için kullanılır. A4 ve daha büyük kataloglara oranla daha kolay taşınır.
YATAY A4 KATALOG BİÇİMİ (29 CM X 21 CM)
Yatay katalog tasarımından genelde inşaat sektörü sıklıkla kullanır. Yatay ölçünün fazla oluşu genişliği fazla olan imajların rahatlıkla kullanılmasına olanak verir. Mesela bir peyzaj projesini tanıtan bir firma yatay kataloğu tercih ederek projenin tüm detaylarını gösterebilir. Markanız veya firmaların ürünleri için sunum yapmakta kullanılabilir. Sayfaların yatay kullanımından ötürü sayfalar daha geniştir
ÖZEL KATALOG BOYUTLARI
Yukarıda ki standart boylardan farklı tasarımlar için özel boyutlar kullanabilirsiniz. Daha yaratıcı ve rakiplerinizden ayrılmanıza olanak veren bu kataloglar farklı maliyetler ile karşınıza çıkacaktır. Matbaalar özel boyut çalışmaları için yüksek maliyetler çıkarabilir.
Katalog Sayfa Sayısı neye göre belirlenir?
Standart bir katalog 4 adet kapak sayfasından ve iç sayfalardan oluşmaktadır. İç sayfalar arkalı önlü olarak 4 adet baskı yüzeyi yani 1 setten oluşur. Katalog tasarımının matematiği (4+4X) olurken, x bilinmeyeni set sayısını ifade eder. Daha da basitleştirirsek Katalog tasarlarken ve sayfa sayısını belirlerken sayının 4 ile bölünebilir olmasına dikkat etmelisiniz. Kapaklar dahil 32 sayfalık bir katalog 4+28 olacaktır. Formüle koyduğunuzda 4 (Kapaklar) + 4×7(set) = 32 olacaktır. Bu formül katalog tasarımınızda boş sayfa çıkmasını engeller.
Katalog Mat Sayfa veya Parklak Sayfa
Bir diğer katalog elementi sayfalarda kullanılacak kağıdın yüzey özelliği olan mat ve parlaklık kavramıdır. Kataloğun genel görünüşünü etkilen bu iki kavram iç sayfa ve kapak sayfaları için ayrı ayrı belirlenebilmektedir. Parlak kağıtlar renkleri daha canlı gözükmesine, mat kağıt ise renklerin yumuşak ve yazıların daha okunabilir olmasını sağlar. Genel tasarım uygulamalarında eğer mat bir kağıt ile kapak kullanacaksanız mat iç sayfalar ile devam etmeniz beklenir.
Sayfa Gramajı neye göre belirlenir?
Sayfa gramajı kağıt endüstrisinde kağıdın alana göre yoğunluğunu(kütlesini) veren ölçü birimidir. Türkiye’de kağıt gramajları g/m2 olarak hesaplanmaktır. Dünyanın bir çok bölgesinde de bu hesap kabul görmüştür. Kağıt Gramajı, kağıt ağırlığının, alana bölünmesi ile elde edilir.
Tipik bir A4 fotokopi kağıdıdır 80 gr/m2 gramajı vardır. Kağıt Gramajı bir çok yerde “gsm” kısaltması ile kullanılmaktadır.
Türkiye’de yaygın olarak Katalog Kapaklarında 300gr/m2 gramajlı kağıt, iç sayfalarında 150gr/m2 gramajlı kağıtlar kullanılmaktadır. Farklı tasarım ve ihtiyaçlarda iç sayfa gramajı çok fazla değiştirilmezken, kapak gramajları 700gr/m2’lere kadar çıkabilmektedir. Kağıt gramajının artması katalog maliyetini arttıran bir faktördür.
Katalog Tasarımında Dikkat Etmeniz Gerekenler ?
Markanız sadece sizi temsil eder. Piyasada sizinle aynı işi yapan birçok firma olabilir. Markanızın imajı, hedef kitlenize uygun, vermek istediğiniz mesajın açık ve anlaşılır bir şekilde olması müşteriler tarafından geri dönüş yapılmasını sağlamaktadır. Kataloğun amacı ve tasarımın bu amaca uygun konseptinin olması, müşteri tarafından anlaşılır olup olmadığı, güzel bir tasarımla müşterinin zihninde kalabilmesi gibi sorular tasarımda son derece önemlidir. Mesela kataloğu yaptırmadaki amacınız ürün ve hizmetlerinizi tanıtmak ise düzenli ve ilgi çekici olacak bir biçimde kataloğun sayfalarına yerleştirilmesi gerekmektedir. Dağınık ve düzensiz olarak yerleştirilen ürünler müşterinin dikkatini çekmeyecektir. Fakat güzel bir tasarımla oluşturulmuş, sade ve göz yormayan bir katalog akılda daha kalıcı olacaktır. Bu sebeple katalog tasarımında dikkat etmeniz gereken konuları şöyle sıralayabiliriz;
- Kataloğun bir amacı olması,
- Katalog tasarımının amaca uygun olması,
- Hazırlanan kataloğun müşteriler tarafından anlaşılabilir olması,
- İlgi çekici bir tasarıma sahip olması,
- Tasarımın müşterinin aklında kalması,
- Kolay kullanım,
- Rahat okunabilirlik,
- Hızlı ürün bulabilme,
- Firmanın marka imajını güçlendirme
Taşma Payı ne anlama geliyor?
Kataloğun sayfaları kesiklilerken kesim sonrası sayfa çerçevesi etrafında beyaz çerçeve görünmemesi için bırakılan 3mm-2mm arasında değişen güvenlik alanıdır. Tasarımınıza başlamadan önce katalog sayfaların her bir noktasından yani (alt, üst, sağ, sol) kesim payı vermelisiniz. Eğer yaptığınız imaj çalışması sayfanın köşelerine kadar devam ediyorsa tasarıma taşma payınıda eklemeniz gerekmektedir.
İyi Bir Katalog Neleri İçinde Barındırmalıdır?
Katalog Düzeni ve Boyutu
Kataloglar birçok farklı amaca hizmet ettiğinden ve birçok yerde kullanılabildiğinden, hazırlamanız gereken katalog türünü önceden belirlemelisiniz. Büyük tasarımların ortaya çıkacağı dergiler gibi büyük, çok sayfalı kataloglar hazırlayabilir veya herkesin kolayca taşıyabileceği küçük, kullanışlı kataloglar oluşturabilirsiniz. Katalog boyutunuz hangi biçimde olursa olsun tasarım düzenine bağlı kalmanız gerekmektedir. Kataloğunuzu hazırlarken müşterilerinize vermek istediğiniz mesajı belirlemeli, kurumsal kimliğinize bağlı kalarak tasarımınızı oluşturmalısınız. Hedef kitlenize uygun bağlantı kurabilmeli ve kataloğu eline alan müşterilerin katalogda kendine ait bir şey bulmalarını sağlamalısınız.
Görseller ve Metinlerin Uyumlu Olması
Katalogların pek çok farklı amacı olduğundan ve birçok yerde kullanılabildiğinden, ne tür bir katalog hazırlanacağını önceden belirlemek gerekir. Büyük tasarımların görüneceği dergiler gibi büyük, çok sayfalı kataloglar hazırlayabilir veya herkesin kolaylıkla taşıyabileceği küçük kataloglar oluşturabilirsiniz. Müşteriye iletmek istediğiniz mesajı tutarlı bir düzende ve bir konsepte uygun olarak vermeniz gerekir. Kataloğu elinde bulunduran kişiler sayfaları çevirdikçe kendilerine ait bir şeyler bulabileceklerdir.
Katalog tasarımında diğer önemli bir konuda kompozisyonlardır. Tasarımınızda görselleri destekleyecek metinler ayarlamanız gerekmektedir. Sadece görsellerden oluşturulmuş bir katalogda iletilmek istenilen mesaj tam anlamıyla verilemez ve müşterilerin ilgisini çekemez. Katalogda amacınız uyumlu bir bütünlük oluşturmaktır. Kullanılan görsel ve yazıların uyumlu olmasına dikkat etmelisiniz. Kaliteli ve ilgi çeken bir katalog her zaman başarıya ulaşmıştır.
Renkler ve Marka Kimliği
Katalog tasarımında en önemli konulardan biri de renklerdir. Mesela kırmızı rengin insanlar üzerindeki etkisiyle yeşil rengin etkisi farklıdır. Kırmızı renk beklenti ve çoşkuyu, yeşil renk ise sakinliği yansıtmaktadır. Mavi ise asil bir renktir. İnsanlara güven ve özgürlük hissi verir. Hazırladığınız konsepte göre renk seçimi yapabilirsiniz. Fakat marka kimliğine uygun görseller ve renkler kullanmaya özen göstermelisiniz. Hedef kitlenize uygun slogan seçimi yapabilirsiniz. Ürün ve hizmetlerinizin hedef kitleniz tarafından benimsenmesine dikkat edin. Böylece markanızın bilinirliğini arttırabilir ve müşterileriniz ile yakın bir ilişki kurarak kataloğunuzun başarıya ulaşmasını sağlayabilirsiniz.
Katalog Tasarımı İçin Nasıl Fotoğraflar Kullanmalısınız?
Kataloğunuzda kullanacağınız resimlerin çözünürlükleri baskı sırasında kaliteli görüntü için önem arzetmektedir. Grafik tasarım programlarında çözünürlük DPI / PPI kavramları ile açıklanmatadır. Vektörel bazlı bir grafik programında DPI – Her inç’e denk gelen nokta olarak adlandırılır. PPI ise Photoshop gibi vektörel olmayan programlarda kullanılır ve Her inç’e denk gelen pixel olarak adlandırılmaktadır. DPI ve PPI arasında ki fark; DPI fiziksel fotoğrafları kastederken DPI dijital dosyalardan bahsetmektedir. Her iki kavramda kullanılan resimin netliğinin belirlenmesinde kullanılır. Kataloglar genelde printerlar için standart 300DPI çözünürlükte basılır. Fakat profesyonel baskı makinaları 600 / 1200 dpi çözünürlükler sunabilmektedir. Burada öncemli olan seçtiğiniz resmin en az 300 dpi çöznürlükğe yeterli kalitede olmasıdır. 300dpi basktırmak istediğiniz bir katalogda 72dpi düşük çöznürlük bir fotoğraf kötü baskı sonucu verecektir. Örnek olarak 25cm x 25cm’lik bir katalog için kullanacağınız resim 3000x3000px boyutlarında olmalıdır.
Photoshop yada GIMP gibi programlarda resample allogritması ise 72dpi’lık imajı 300dpi’lık bir imaja dönüştürebilirsiniz. Fakat yukarıda verdiğimiz örnekteki gibi imaj boyutu gerekli DPI ölçüsünü karşılamalı yoksa pixelleşmiş baskılar alabilirsiniz.
Katalog tasarımında resimler çok önemlidir. Etkileyici ve vurucu kataloglar iyi optimize edilmiş ve tasarıma giydirilmiş resimler ile mümkün olabilir.
Katalog Tasarımında Müşteri Olarak Neleri Hazırlamalısınız?
Katalog tasarımında içeriklerin hazırlanması çok önemlidir. Müşteri olarak kataloğunuzun içerisinde yer almasını istediğiniz tüm görselleri ve yazı içeriklerini ajansınıza iletmeniz gerekmektedir.
- Markanızın vektörel logosu
- Markanızın tanıtım yazısı (sloganı)
- Ürünlerin isimleri ve detaylı bilgileri
- Ürün görselleri
- Ürün sınıfları ve sıralaması
- Katalog yazıları
- Katalogda yer alacak veya faydalı olabilecek her türlü yazı ve görsel
Katalog Tasarım ve Baskı Sipariş Formu
Aşağıda ki formu eksiksiz olarak doldurmanız katalog tasarım ve baskı teklifi almak için yeterli olacaktır. Bu form standart kataloglardan yola çıkarak oluşturulmuştur. Özel tasarım kataloglar için matbaa ve tasarımcı ile görüşmeniz önemlidir.
TASARIM DETAYLARI | |||||
Tasarım Detayları | Baskı Detayları | ||||
Katalog Türü | : | İnsert / Katalog | Baskı Türü | : | Dijital Baskı / Ofset |
Ebatlar | : | Katalog Ebatlarını Girin | Renk | : | CMYK |
Katalog Yönü | : | Yatay / Dikey | Kapak Türü | : | Parlak / Mat |
Sayfa Sayısı | : | Katalog Sayfa Sayısı Girin | Kapak Kalitesi (gr) | : | 170gr / 350gr / 700gr |
Profesyonel Resimler | : | Var / Yok | İç Kağıt Türü | : | Parlak / Mat |
İç Kağıt Kalitesi (gr) | : | 115gr / 170gr / 350gr | |||
Ciltleme | : | Amerikan / Tel Dikiş | |||
Kapak Selefon | : | Var / Yok | |||
Kapak Lak | : | Var / Yok |
Katalog Tasarım süreci ne kadar sürüyor?
Katalog tasarım süreci seçmiş olduğunuz katalog tipine göre değişiklik gösterebilir. Ama genel olarak tasarım süreci aşağıdaki adımlardan oluşur;
- PlanlamaBu bölümde kataloğun index’i çıkartılır. Hangi sayfada neler olacağı, kataloğun kaç sayfa olacağı vb bilgiler bu süreçte belirlenir. Katalog resimleri, içerikleri yine bu süreçte toplanarak yapılacak kataloğun eksikleri yapılması gerekenleri için yol haritası çıkarılır.
- Katalog Genel Şablonun Oluşturulması
- Sayfaların Oluşturulması
- Katalog Kontrolü
40+4 sayfa A4 bir kataloğun fikir vermesi açısından tasarım süreci tüm içerikler teslim edildiği varsayılırsa 3-4 hafta sürebilmektedir.
Katalog Tasarımında Kullanılan Programlar Neler?
Profesyonel bir katalog tasarımı yapmak istiyorsanız Adobe Illustrator, Adobe Photoshop ve Adobe Indesign programlarını kullanarak ortaya kaliteli bir tasarım çıkartabilirsiniz.
Adobe Illustrator: Akla ilk gelen ve dünyada en çok kullanılan tasarım programlardan biridir. Vektörel çizimler yapmak ve düzenlemek için kullanılır. Logolar, broşürler, kartvizitler, davetiyeler, afişler, kataloglar ve daha fazlası hazırlanabilir. Dosya biçimleri: AI, SVG, EPS ve PDF ‘tir.
Adobe Photoshop / GIMP: Adobe Photoshop ve GIMP piksel tabanlı imaj manipülasyon yazılımlarıdır. Katalog tasarımı için genellikle tercih edilmez fakat dijital çıktılar için kullanılabilmektedir. Illustrator ve Indesign gibi vektör bazlı programlara göre çok daha hızlı tasarım çıkabilirken, çıktı kalitesi tercih ettiğiniz görsellerin çözünürlükleri ile doğru orantılı olacaktır. Dosya biçimi olarak EPS, PSD, PDF, JPG, TIFF verebilmektedir.
Canva: Yeni başlayanlar için bir çok hazır şablon kullanan Canva katalog tasarımı için tercih edilebilir.
Scribus : Linux için yapılmış Scribus Adobe InDesign’ın karşılığı olarak düşünebilirsiniz. Açık kaynak ve bedava olması ve topluluk tarafından desteklenmesi programın bir çok eklenti ve geliştirme araçlarına sahip olması öne çıkan özellikleri olarak düşünülebilir.
InkScape : Illustrator programının alternatfi olaran Inkspace, vektör bazlı olarak profesyonel katalog ve broşür tasarımları için tüm araçlara sahiptir. Yazılım bu arada tamamıyla bedava.
Adobe Indesign: Birden fazla sayfa tasarımında kullanılan bir programdır. Sanatsal işlerde ve çizimlerde tercih edilir. Dergi, hikaye ve kitap sayfalarının tasarımlarında daha çok tercih edilir.
Katalog Tasarımında Fiyatları Neler Belirliyor?
Kataloğu elinize almak için iki farklı fiyat kriterinden bahsedebiliriz. İlk olarak kataloğun tasarım fiyatı, ikinci olarak kataloğun baskı fiyatı. İki süreçtede fiyatı belirleyen faktörler birbirinden farklıdır.
Türkiye genelinde bir çok katalog tasarımı yapan ajans bulunmaktadır. Katalog türüne ve katalog tasarımı icra edilirken ajans tarafından verilen Fotoğraf Çekimi, 3D Modelleme gibi hizmetlere göre fiyatlar farklılık göstermektedir. Ayrıca basılı kataloglar ve elektronik kataloglar arasında da fiyat farkı mevcuttur.
Katalog tasarım fiyatını belirleyen faktörler;
- Katalog türü
- Sayfa sayısı
- Profesyonel Fotoğraf Çalışması
- 3D Modelleme ve Görselleştirme
- Dahil edilen ek görevler
- Ekstra çalışma süreleri
Kataloğun Baskı Fiyatını belirleyen faktörler;
- Kapak Sayfası Gramajı
- İç Sayfa Gramajı
- Katalog Sayfa Sayısı
- Kullanılacak Teknoloji (Dijital (RGB) veya Offset (CMYK))
- Prova isteme
- Kullanılacak Renk Sayısı
Katalog Baskı Fiyatları neden yüksek?
Ülkemizde katalog baskı fiyatlarının yüksek olmasının bir çok nedeni bulunmaktadır;
- Makine Yatırım Maliyeti : Matbaa endüstrisinde kullanılan makine yatırımların büyük çoğunluğu yabancı kökenlidir. Yani matbaaların bu makinaları ithal edip yatırım yapması gerekmektedir. Kapasitesini arttırmak isteyen bir matbaa döviz kurları nedeniyle yatırım maliyetini yüksek olacaktır. Dış ülkelere döviz cinsinden borçlanma yapıldığı için bu maliyetler ürün baskı fiyatlarını da yansıyacaktır.
- Elektrik Sarfiyatı : Makine ile ilgili diğer bir konu elektrik sarfiyatıdır. Bu makineler genelde yüksek elektrik sarfiyatlarına sahiptirler, ülkemizde elektrik fiyatlarının sürekli artması matbaa baskı fiyatlarını arttırmaktadır.
- Kağıt İthalatı : Ülkemiz kağıt tüketiminin büyük bir bölümünü ithal etmektedir. Döviz kurlarında ki artış direk maliyet olarak kağıt fiyatlarına yansıtılır. Buda katalogların fiyatlarının artmasına neden olmaktadır.
- Mürekkep Maliyetleri : Seri üretim yapabilen matbaa makineleri genelde sarf malzemelerinin kendilerinden tedarik edilmesi zorunluluğunu beraberinde getirmektedir. Yani mürekkep, yedek parça, kartuş vb. malzemeler yine ithal ürünlerden dövize endekslidir.
Hazır Katalog Tasarımı İle Özgün Tasarım Arasındaki Farklar Neler?
Katalog tasarımında müşterilerinizin isteğine uygun bir tasarım ortaya çıkartmanız gerekmektedir. Müşterinizin tercihine göre hazır şablonlar veya özgün bir tasarım hazırlayabilirsiniz. Hazır tasarım ve özgün tasarım arasındaki fark, hazır tasarım daha önceden kullanılmış, birçok katalog tasarımında karşınıza çıkabilecek bir biçimdir. Hazır katalog tasarımında tek değişecek şey sizin bilgilerinizi tasarım üzerinde revize etmenizdir. Özgün tasarımda ise sizin tercih ve isteklerinize uygun, sıfırdan hazırlanmış bir tasarım ortaya çıkacaktır. Bu iki tasarım arasında fiyat farkı da olacaktır.
Katalog Tasarımında Online Katalog Ne Anlama Geliyor?
Online kataloğun avantajları çok fazladır. Birçok kişiye hızlı bir şekilde ulaşmanızı sağlar. Ayrıca çevreci bir yöntemdir. Baskısı yapılan bir kataloğun daha sonra çöpe atılması yerine online katalog şeklinde internette sunmak doğa için daha yararlı bir hizmettir. Online katalog bireysel veya kurumsal her firmanın kullanabileceği kolaylık sağlayan bir seçenektir. Maddi açıdan da iyi bir tercihtir. Basılı katalogdan farkı interaktif olmasıdır. Yani ürün ve tanıtımlarınızı internet üzerinden tanıtan bir katalog türüdür.
- Kurumsallık açısından etkili bir yöntemdir.
- Basılı kataloglara göre maliyet açısından daha uygundur.
- Her türlü içeriğinizi dilediğiniz gibi değiştirebilir. Online platformda gösterebilirsiniz.
- Web sitenize giren herkes online kataloğunuzu görebilir.
E-Katalog Tasarım Hizmetimiz için Teklif Alın
Kataloğu Nerede Bastırabilirsiniz?
Kataloğunuzun tasarımını bitirdiniz ve baskı aşamasına geçmek istiyorsunuz, peki kataloglarınızı nerede bastıracaksınız. Burada temel olarak 2 adet baskı çeşidi karşınıza çıkacaktır. Bunlardan birisi Offset diye tabir edilen boyanın solventler vasıtası ile renklerin karıştırılıp kağıda aktarılması ile kataloğu basabilen matbaalar diğeri ise dijital Baskı olarak nitelendirebileceğimiz ozalitçiler. Matbaa’da basacağınız bir katalog renk ayrımı, şablonların çıkarılması vb bir çok alt sürece sahiptir. Matbaa baskıları aşağıdada bahsedeceğimiz gibi birim fiyat ve renk kalitesi avantajı vardır. Dijital matbaalar ise renklerin daha soluk ve bulanık olduğu ama hız ve adet avantajı sağlayabilen seçenekler olarak karşınıza çıkmaktadır. İki matbaa türününde tasarım süreci farklıdır.
Katalog Tasarımında Prova Yapılabilir mi?
Prova kavramı, kataloğun ön çıktısının demo olarak matbaa tarafından müşteriye sunulmasıdır. Katalog provası ek ücrete tabidir ve 1-5 adet üretileceği için prova ücretleri genelde az sayıda basılan katalog için tercih edilememektedir. Prova yapmada ki amaç seri üretime geçmeden önce aynı kağıt kalitesinde boyaların nasıl bir renk vereceği, yazı karakterleri ve genel tasarımın nasıl olacağının ön izlemesini yapmaktır. Özellikle renk konusuna önem veren müşteriler için prova çalışması önerilmektedir. Çünkü farklı matbaalar, farklı makine ve boya kullanırlar. Kağıdın üzerinde bu boyalar aynı tasarım doyasının baskısında bile farklı sonuçlar doğuracaktır.
Ofisinizde kullandığınız renkli yazıcılar prova için uygun değildir. Bu yazıcılarda ki boyalar matbaalarda kullanılan boyalara göre farklı niteliktedir. Ayrıca baskı teknikleri de farklıdır. Ofisinizde ki yazıcılardan yazı boyutu, genel tasarım değerlendirmesi yapmanız yeterli olacaktır. Fakat renk ve kapak provası için matbaa ile görüşmekte fayda vardır.
Katalogda Dijital Baskı Ne Anlama Geliyor?
Dijital ortamda oluşturulmuş görüntü, resim, imaj veya metinlerin farklı malzemeler üzerine basılmasına dijital baskı denir. Genellikle lazer ve inkjet yazıcılar kullanılarak çıktı alınır. Dijital baskıda makinaların çalışma prensiplerinden ötürü genellikle RGB çıktı alırlar. RGB monitör, akıllı telefon, tablet vb. cihazlarda görüntülemede renklerin oluşturulması için kullanılan renk kodlarıdır. Matbaa grafiklerinde -ofset baskı- renkler CMYK renk kodlarında ki renklerin karıştırılması ile fiziksel olarak medyana getirilir.
CMYK ne anlama geliyor?
CMYK matbaa sektöründe renk elde etmek için kullanılan renklerin kısaltmasıdır. Cyan – Magenta – Yellow – Key (Black) ingilizce renk isimlerinin baş harfleridir. “Key” olarak bahsedilen son renk aslında Siyahtır. Fakat tüm renkleri oluştururken kontrast yaratmak için siyah renk kullanıldığı için “Anahtar Renk” olarak isimlendirilmiştir.
Dijital Baskı mı? Ofset Baskı mı?
Hem dijital baskının hem de ofset baskının kendine göre avantaj ve dezavantajları bulunmaktadır. Katalog veya herhangi bir çalışmanın baskı aşamaları bu avantaj ve dezavantajlara göre değerlendirilmelidir.
Dijital Baskının üstün olduğu yönler nelerdir?
Dijital baskı makineleri ofset baskılara oranla daha hızlı çalışırlar. Kalıp vb. ek maliyetlere ihtiyaç duymazlar. Bu sebeple matbaa’ya oranla daha hızlı çıktı alabilirsiniz. Kalıp vb ek operasyonlar olmadığı için dijital baskıda az adetli baskılar almak mümkündür. Ofset baskı ile matbaa en az 500 adet A4 katalog basabilirken ki bir çok matbaa en az 1000 adet isteyecektir, dijital baskı ile 25 adet hemen kataloğunuza ulaşabilirsiniz. Dijital baskı ürünlerin doğal olarak birim maliyetleri ofset baskı birim maliyetlerine göre daha yüksektir.
Dijital baskı CMYK çalışan Ofset baskıya oranla %30 oranında daha fazla renk kullanmanıza olanak verir. Offset baskı ile gradient bir renk baskısı kötü sonuçlar doğurabilirken dijital baskıda daha iyi sonuçlar elde edebilirsiniz.
Dijital baskılardaki çıktı sonrası atık miktarı daha azdır.
Offset Baskının üstün olduğu yönler nelerdir?
Offset baskının öne çıkan özelliği baskı kalitesidir. Baskı yüzeyi üzerinde ki renkler cam gibidir.
Güneşe bırakıldığında solvent içermediği için kolay kolay solmazlar.
Adetli basıma ihtiyaç duymalarına rağmen birim maliyetlerde Dijital Baskı’ya göre çok avantajlıdırlar.
Atık miktarı daha fazla olmasına karşılık insan sağlığına daha az zarar vermektedir.
Katalogda Ofset Baskı Ne Anlama Geliyor?
Birden çok baskı yöntemi vardır. Bunlardan biriside Ofset bakı tekniğidir. Ofset sözcüğü dilimize İngilizce’ den geçmiştir. “OF” ve “SET” kelimelerinin birleşiminden meydana gelmektedir. Düz baskı tekniği olan ofset belirli gramaja kadar kağıt türleri üzerinde baskı yapılmasını sağlar. Dergi, broşür, gazete ve kitap gibi ürünlerin basımında en çok tercih edilen baskı çeşididir. Ofset baskı aynı anda birden çok ürün baskısı yapabilme özelliğine sahiptir. Bu yüzden günlük gazetelerin baskısında tercih edilen bir baskı sistemidir.
-Ofset; bir tür matbaa baskı tekniğidir.
-Bu teknikte su ile mürekkep karışımı ile baskı yapılmaktadır.
-Ofset baskıda, yağ özlü mürekkep, baskı sırasında su ile karışmaz.
-OFF ve SET kelimelerinin bileşimiyle oluşan sözcük dilimize İngilizce’ den geçmiştir.
Diğer Katalog Ürünleri Nelerdir?
İnsert; İnsert aslında katalogdan bir farkı yoktur. Hemen hemen tüm parametrelerde katalog ile aynı özelliklere sahiptir. Fakat insert’ü katalog ‘tan ayıran en önemli fark ciltleme yöntemidir. Amerikan ciltlememe seçeneği genelde 40 sayfa ve üstü katalog çalışmalarında tercih edilir. Bunun sebebi kapak ile iç sayfaların birbirine yapışma performansıdır. İnsertler 40 sayfadan az olan kataloglar olarak tanımlayabiliriz. İnsertlerde ciltleme, ip dikiş, tel dikiş, tel yay vb farklı ciltleme yöntemleri kullanılarak kapak ve iç sayfalar bir arada tutulabilmektedir.
Broşür; En çok tercih edilen matbaa materyallerinden biridir. Firmaların ürün ve hizmetlerini dikkat çekici ve açıklayıcı bir biçimde tanıtmak amacı ile kullanılır. Broşürler hedef kitlenizin markanız hakkında ve sunduğunuz hizmetler ile ilgili bilgi sahibi olmasında etkili olur.
Flyer: Firmaların tek sayfa olarak hazırlamış olduğu ürün ve hizmetlerindeki kampanyaların tanıtılmasına yönelik tasarlanan duruyu aracıdır. Flyerların maliyeti düşük ve dağıtımı da oldukça kolaydır. Günümüzde karşımıza fazlasıyla çıkan en çok tercih edilen reklam ürünlerinden biridir.
Sunum Dosyası : Kurumsal tanıtım ve reklam araçlarından bir diğeri de sunum dosyası ya da diğer adıyla cepli dosya da denilmektedir. Farklı boyut ve ebatlarda, kalın gramajlı kağıtlara basımı yapılabilen firmaların ve ya şahısların broşür, flyer ve tekliflerinde ürünlerin tanıtımında kullanılır.
Broşür ve Katalog arasında ki fark nedir?
Broşürler genelde tek sayfadan oluşan tek sayfa olarak farklı formlarda arkalı önlü tasarlanan bir matbaa ürünüdür. Tek kırım, Z-kırım, İçe Kırım olmak üzere çeşitleri bulunmaktadır. Broşür genel olarak el ile dağıtılmak için kullanılmaktadır. Katalog gibi ürün detaylarına girilmez. Genelde ana hatları ile hizmet yada ürünün anlatımından oluşur.
Comments are closed.